kouzelnytalir.cz

  Co vám vykouzlí ořechy ?

OŘECHOVÉ RECEPTY 

... přičaruje "klik" na obrázek ...

Jaké jsou NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPTY? Přejít na SEZNAM RECEPTŮ a vybrat podle názvu.

Rychlá jogurtová bábovka z mandlové moukyTvarohová špaldová vánočka bez kynutíKávová zrna bez máslaMěkké zdravé perníčkyZdravé medovníkové kuličkyLinecké košíčky s ricottovou náplníPlněné rumové perníčkyMandlové linecké bez cukruZdravé vanilkové rohlíčkyZdravá snídaně: mandlová omeleta s brokolicí a špenátemZdravé buchtičky s vanilkovým krémemZdravé dietní cukroví: ořechové pusinkyPohankové ořechové tyčinkyCelozrnné pudinkové mini věnečkyMakový koláč na plech bez kynutíKaštanová polévkaBanánový čokoládový dezert z kakaových bobůLedová káva s domácím mlékem z lískových oříškůPalačinky z pohankové mouky a kešu ořechůZdravé pečení: Perník ze špaldové moukyZdravé rychlé recepty: Pečené müsliTeplé mandlové mléko s černým čajem, zázvorem a skořicíZdravé dietní vánoční cukroví: Kokosové kuličky bez máslaZdravé recepty: RAW sušenky, nepečené cukrovíJogurt stracciatella

NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPTY 

Zdravé palačinky ze špaldové mouky

Palačinky pro krásu

Palačinky z kešu oříšků a špaldové mouky s kakaovými boby, čokoládovou náplní a kokosovou šlehačkou. 

OŘECHOVÉ RECEPTY 

RYCHLÁ JOGURTOVÁ BÁBOVKA Z  MANDLOVÉ MOUKY


Charakteristika:

Když máte chuť na bábovku se šlehačkou a nechcete narušit dietní plán, potěší vás malá bábovka z celozrnné a mandlové mouky bez přidaného tuku, slazená čekankovým sirupem. 

Suroviny:

  • 2 hrnky (250 ml) celozrnné špaldové mouky

  • 1 hrnek mandlové mouky

  • kypřící prášek do pečiva

  • 1 hrnek bílého jogurtu

  • 2 vejce

  • citronová šťáva a citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

  • 4 polévkové lžíce čekankového sirupu 

  • nastrouhaný zralý banán

  • rozpuštěné máslo na vymazání formy a strouhanka na vysypání

  • šlehačka k podávání

Postup:

Formu potřete rozpuštěným máslem a vysypejte strouhankou. Banán nastrouhejte nahrubo. Všechny suroviny promíchejte mixérem na pomalé otáčky a naplňte formu. Pečte na 180°C cca 40 min.  Podávejte se šlehačkou. Přeji dobrou chuť. :)

Křupavé müsli

Během chvilky smícháte, vložíte do rozehřáté trouby a za 15 min vyndáte křupavou a voňavou dobrotu z ovesných vloček a oříšků přesně podle vaší chuti.

Co vykouzlí ořechy?


  • Imunita 

  • Duševní pohoda 

  • Zdravá kůže 

  • Lepší spánek 

Vitamin E vás bude chránit před nemocemi. Současně ochrání také vaše buňky před volnými radikály a proto zpomalí stárnutí buněk. 
Hořčík udrží pocit pohody a zlepší kvalitu spánku. 
Měď se železem podpoří krvetvorbu a funkci imunitního systému. 
Vláknina dodá vašemu tělu větší pocit zasycení a ulehčí trávení. 
Rostlinné steroly vám zlepší krevní oběh, podpoří činnost vašich svalů a nervové soustavy.

Proč se vyplatí namáčet ořechy? 

Ořechy jsou bohaté na enzymy, jež jsou inhibovány kyselinou fytovou. Bez jejího odstranění vylouhováním nevyužijete veškeré minerály. Pokud je necháte naklíčit, významně prospějete trávení.

Postup klíčení

Použijte průmyslově nepasterizované a neohřáté ořechy v bio kvalitě. 
  1. Litrovou sklenici naplňte do 1/3 ořechy nebo semínky.
  2. Zalijte vodou, aby byly ponořené.
  3. Překryjte plátnem a víčko nechte nedotažené. 
  4. Několikrát denně vodu přes látku vylijte, obsah propláchněte a proces opakujte, dokud nezačnou rašit klíčky. 
Naklíčené ořechy skladujte v lednici a spotřebujte do 5 dní. 
OŘECHOVÉ RECEPTY

TVAROHOVÁ ŠPALDOVÁ VÁNOČKA BEZ KYNUTÍ


Charakteristika:

Rychlá křehká vánočka ze špaldové mouky s rozinkami a mandlemi, voňavá po rumu, muškátovém oříšku a citronové kůře. V celé pouze 30 g másla a 4 polévkové lžíce čekankového sirupu. 

Suroviny:

  • 250 celozrnné špaldové mouky

  • 50 hladké špaldové mouky

  • kypřící prášek do pečiva

  • 2 hrsti rozinek

  • špetka soli

  • špetka muškátového květu

  • 2 lžičky citronové kůry

  • 3 žloutky

  • 30 g povoleného másla

  • 150 tvarohu z alobalu 

  • 4 polévkové lžíce rumu

  • 3 polévkové lžíce mléka

  • 4 polévkové lžíce čekankového sirupu

  • cca 30 g plátků mandlí na posypání

  • bílek na potření vánočky

Postup:

Smíchejte suché suroviny: mouku, kypřící prášek, rozinky, citronovou kůru, sůl a muškátový oříšek.

Do suché směsi přimíchejte ručním šlehačem se spirálovými metlami tvaroh, žloutky, povolené máslo, rum a čekankový sirup. 

Vytvarujte vánočku. Těsto se nelepí na ruce, když si je potřete olejem. Pletu podle postupu Jany Florentýny (Zatloukalové) Pištové. Odkaz na video.

Vánočku potřete rozšlehaným bílkem a posypejte mandlemi. Pečte na 175°C 35 - 40 minut. Dobrou chuť! :) 

OŘECHOVÉ RECEPTY

KÁVOVÁ ZRNA BEZ MÁSLA


Charakteristika:

Letos nemáme máslové cukroví, ale kašové cukroví. :) S těstem se krásně pracuje, jde dobře tvarovat a hlavně chutná extra kávově. Radost z pochutnání nekazí máslo ani cukr. V receptu tip na rychlé tvarování zrnek. Kdybyste chtěli dobrou polevu, stačí rozpustit kakaové máslo a smíchat s kakaem v poměru 1:1, dosladit čekankovým sirupem. Vypadá to lépe, ale přidá kalorie navíc. 

Suroviny:

  • 70 g mletých lískových oříšků

  • 10 g kakaa (nejlépe přírodní nealkalizovaného - zdravější)

  • 30 g instantní mléčné rýžové kaše

  • 80 ml hodně silné kávy

  • polévková lžíce čekankového sirupu

Postup:

Oříšky smíchejte s kakaem a kaší, promíchejte s kávou a sirupem. Nechte 3 min odstát.

Tip na rychlé tvarování:

Vyválejte užšího hada. Kulatým vykrajovátkem odměřujte stejné kousky. Potom stačí jen trošku zaoblit a párátkem vytvořit prohlubeň uprostřed.

Prodávají se i malé kovové formičky (jako na pracny). Tu jsem použila já. Stačila mi jedna. Těsto šlo krásně obtiskávat bez nalepení. 


OŘECHOVÉ RECEPTY

MĚKKÉ ZDRAVÉ PERNÍČKY


Charakteristika: 

Těsto je bez cukru, slazené pouze 60 g medu, ze špaldové a lněné mouky. Perníčky jsou měkké ihned po upečení. Nesmí se přepéct.
Bez zdobení perníčků pro mě nejsou Vánoce, takže moje jsou s nezdravou bílkovou polevou. :) Přikládám recept.

Suroviny:

  • 150 g celozrnné špaldové mouky

  • 100 g hladké špaldové mouky

  • 50 g lněné mouky

  • čajová lžička kakaa

  • polévková lžíce perníkového koření

  • čajová lžička kypřícího prášku do pečiva

  • 5 polévkových lžic vody (lněná mouka nasává vlhkost)

  • 100 g povoleného másla

  • 2 vejce

  • 60 g tekutého medu 

Suroviny na polevu: 

(Odkaz na zdroj: https://prima-receptar.cz/nejlepsi-bilkova-poleva-na-pernicky/)

  • 1 bílek z vejce vel. M

  • 180 g moučkového cukru

  • 20 g kukuřičného škrobu

  • citrónovou šťávu na zředění (1-3 lžičky)

Postup:

Sypké suroviny na těsto promíchejte. Ručním šlehačem s metličkami na pomalé otáčky vešlehejte med, vejce a máslo. Ručně ještě promíchejte a uložte přikryté těsto fólií do druhého dne do lednice.

Vyválejte mezi dvěma pečícími papíry (igelitem nebo silikonovými podložkami) a nechte vyválené ještě vychladit, aby šly vykrojené tvary snadno přenášet. Když těsto ztuhne, jde to mnohem rychleji bez zdeformování tvarů.  

Pekla jsem na 200°C 8 minut. Raději perníčky hlídejte, protože když se moc upečou (začnou hnědnout), začnou tvrdnout (jako všechny jiné recepty na perníčky). 

Postup na polevu:

Jestli máte mixér, moučkový cukr promixujte. Je jemnější a lépe se s ní zdobí.

Pokud ne, nevadí. Cukru prosijte. Všude doporučují 2x - 3x prosít přes jemné sítko.

Smíchejte se škrobem, přidejte lžičku citronové šťávy a buď ručně nebo ručním šlehačem s metlami vyšlehejte hladký bílý sníh.

Pokud je zdobení moc husté, přidejte citronovou šťávu. Kdyby se vám zdálo řídké, tak ještě trochu škrobu.

Zdobím menším zipovým sáčkem, který z poloviny naplním, uzavřu a ustřihnu špičku. Potom zaroluji tak, aby vznikl tvar zdobícího cukrářského sáčku. Prodávají se i zdobící sáčky přímo na perníčky. 


OŘECHOVÉ RECEPTY

ZDRAVÉ MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY


Charakteristika:

Velmi odlehčená verze klasických medovníkových kuliček, které jsou kalorickou bombou. Drťku můžete mít připravenou předem, ale hotové kuličky spotřebujte kvůli ricottě do 2 dní. V těstě před pečením ušetřeno 80 g cukru (nahradil čekankový sirup) a v těstě po upečení místo 120 gramů másla a salka  obsahuje recept 30 g másla a ricottu. Z celozrnné špaldové mouky. 

Suroviny na těsto: 

  • 200 g celozrnné špaldové mouky

  • vejce

  • lžička jedlé sody

  • 30 g rozpuštěného másla

  • polévková lžíce vody

  • 2 polévkové lžíce čekankového sirupu

  • 2 polévkové lžíce medu

Suroviny na spojení drobečků:

  • ČÁST DROBEČKŮ ODLOŽTE STRANOU NA OBALENÍ

  • 130 g ricotty

  • 3 polévkové lžíce vody

  • polévková lžíce medu

  • 30 g povoleného másla

Postup:

Suroviny na těsto smíchejte ručním mixérem s metličkami na pomalé otáčky. Až se vytvoří drobenka, zpracujte ji rukama a vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Na tvaru nesejde, jen ať je přibližně stejně silná.

Pečte na 180°C 13-15 minut do zezlátnutí. Nechte vychladnout a rozmixujte.

Po upečení:

Část drobků odložte stranou na obalení.

Do zbytku těsta zapracujte ricottu, vodu, med a máslo. Hmota by měla jít dobře tvarovat. Pokud se drobí, přidejte víc ricotty.  Nechte odležet 30 min v lednici, aby šlo s těstem dobře pracovat.

Rychlé tvoření a obalování kuliček

Vyválejte váleček a nakrájejte na stejné kousky. Modelujte kuličky.

Drobečky nasypte do uzavíratelné nádoby, vložte kuličky, zavřete a zatřepejte. 

OŘECHOVÉ RECEPTY

LINECKÉ KOŠÍČKY S RICOTTOVOU NÁPLNÍ

Charakteristika:

Stejný recept jako na mandlové linecké neCUKROVÍ. Košíčky připravuji z odkrojků (znovu nevyvaluji). TIP: Aby šly košíčky dobře vyklopit, otočte formičky po upečení těstem dolů a přikryjte mokrou utěrkou. Jdou potom ven i zastudena (vychytávka z pečení bábovky). 
Křehké košíčky oproštěné o 95% cukru a stovky kalorií. Těsto je slazené čekankovým sirupem, který má v obsahu o 95% méně cukru, vysoký obsah vlákniny a polovinu kalorií. Sladivost jako med. 
Z ricotty se připravují cheesecaky a chutná jako šlehačka zkřížená s tvarohem bez nahořklosti. Hravě nahradí v nepečeném cukroví máslo. Úspora kalorií na 100 g náplně: 2553 kj (611 kcal), 73 gramů tuků, 51 g nezdravých tuků.

Suroviny na košíčky:

  • 200 g hladké špaldové mouky

  • 80 g mandlové mouky (neodtučněné)

  • 125 g povoleného másla (ne rozpuštěné, ale vytaženého předem z lednice)

  • žloutek

  • 2 polévkové lžíce (45 g) čekankového sirupu

  • lžička strouhané citronové kůry z BIO citronu

Suroviny na náplň:

  • na 1 košíček počítám lžičku ricotty (10 g) + lžičku mletých oříšků (5g). Po naplnění do nich košíčky ještě "namočím".

  • oříšky na ozdobení 

Postup:

Všechny suroviny na těsto šlehejte ručním šlehačem s metličkami na pomalé otáčky. Za chvilku se vytvoří drobenka, kterou stačí rychle zpracovat rukama.
Linecké těsto dlouho nemačkejte, zapařuje se tím a při pečení deformuje, tuhne. Zabalte do sáčku a vložte do lednice.
Lepek v těste se potřebuje rozležet, aby se netrhalo při válení. Nejlepší je připravit den předem a další den nechat předem povolit na lince. 

Naplněné košíčky peču na 180 °C 12 minut. 

OŘECHOVÉ RECEPTY

PLNĚNÉ RUMOVÉ PERNÍČKY 


Charakteristika:

Perníčky bez rafinovaného cukru, slazené a ochucené medem, naplněné zdravým marcipánem, namočené v rumu a hořké čokoládě. 

Suroviny na těsto (příprava den předem):

  • 100 g celozrnné špaldové mouky

  • 100 g hladké špaldové mouky

  • lžička kypřícího prášku do pečiva

  • lžička jedlé sody

  • polévková lžíce citronové šťávy

  • lžička citronové kůry

  • 2 lžičky perníkového koření

  • vejce

  • 60 g tekutého medu

  • 50 g povoleného másla

  • rum na namočení perníčků

Suroviny na marcipán (stačí smíchat):

  • 100 g mandlové mouky z blanšírovaných mandlí (neodtučněné)

  • 2 polévkové lžíce čekankového sirupu

  • 2 polévkové lžíce vody

  • mandlové aroma (nemusí být)

Suroviny na polevu (rozpustit ve vodní lázni):

  • 100 g kakaového másla

  • 100 g přírodního kakaa (prodává Dr. Oetker, může být i Holandské - ale není tak zdravé)

  • 2 polévkové lžíce čekankového sirupu

  • celé mandle na ozdobení

Postup:

Sypké suroviny smíchejte dohromady a ručním šlehačem s metličkami na nízké otáčky přišlehejte povolené máslo, med, vejce a citronovou šťávu. Těsto zabalte do folie a uložte na noc do lednice, aby se rozložil lepek a při válení se netrhalo. 

Další den těsto nechte povolit, aby s ním šlo pracovat. Vyválejte ho mezi dvěma pečícími papíry (silikonovými podložkami nebo igelitem) a vykrojte kolečka. Doprostřed uštípněte kousek marcipánu, zabalte a vytvořte kuličku. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 200°C 12 minut. Ještě teplé perníčky máčejte v rumu a pokládejte na plech. Vložte do lednice a mezitím si připravte polevu.

Můžete zapíchnout dovnitř perníčku párátko a točivým pohybem obalit v polevě. Nechte zatuhnout a uležet v lednici do druhého dne. 

OŘECHOVÉ CUKROVÍ

MANDLOVÉ LINECKÉ neCUKROVÍ


Charakteristika:

Vykrajované cukroví ze špaldové a mandlové mouky, voňavé po citronu, prosté mnoha kalorií, slepené marmeládou. 
Co se stane, když nepoužijete na pečení moučkový cukr? Odpověď zní: Nic. Cukroví se povede. Ušetříte mnoho kalorií a prospějete svému zdraví. Proč?
Cukr způsobuje překyselení organismu, které tělo musí vyrovnávat, čímž se vyčerpává.
Jeho konzumace ovlivňuje hormony chutě a hladu (ghrelin a leptin), jelikož vysoká glykemická nálož ve výsledku způsobí v těle pocit vyhladovění.
Kolísání hladiny cukru může za únavu během dne.
Jídlo s vysokým GI podporuje rychlejší ukládání do omezených zásob rychlé energie (ve svalech a játrech). Když se naplní, játra metabolizují sacharidy na tuky. Sacharidy tělo potřebuje, ale stačí mu méně než je v bílém cukru. 
Řešení nabízí sirup z kořeně čekanky (čekankový sirup). Má o polovinu méně kalorií a o 65% nižší glykemický index než cukr. Nedělá v těle neplechu. 

Suroviny:

  • 200 g hladké špaldové mouky

  • 80 g mandlové mouky (neodtučněné)

  • 125 g povoleného másla (ne rozpuštěné, ale vytaženého předem z lednice)

  • žloutek

  • 2 polévkové lžíce (45 g) čekankového sirupu

  • lžička strouhané citronové kůry z BIO citronu

  • kyselá DIA marmeláda na slepení

Postup:

Vše vyšleháte ručním šlehačem, necháte odpočinout, vyválíte, necháte zatuhnout, vykrojíte a slepíte. :) Hotovo. Tipy na rychlé pečení v postupu.

Všechny suroviny šlehejte ručním šlehačem s metličkami na pomalé otáčky. Za chvilku se vytvoří drobenka, kterou stačí rychle zpracovat rukama. Linecké těsto dlouho nemačkejte, zapařuje se tím a při pečení deformuje. Zabalte do sáčku a vložte do lednice. Lepek v těste se potřebuje rozležet, aby se netrhalo při válení. Nejlepší je připravit den předem.

Další den vyválejte z těsta placku. Je fajn vyvalovat mezi dvěma pečícími papíry (igelitem, silikonovými podložkami), protože se těsto vůbec nemusí podmoučit. Není z toho čurbes a zbytečně těsto netuhne přidanou mouknou. 

Doporučuji plát nechat před vykrajováním 10 min v lednici nebo 5 min za oknem v mrazu. Těsto zatuhne a vykrojené tvary jdou krásně přenášet na plech (vyložte pečícím papírem). Ani se nehnou. 

Pečte na 180°C 7 minut dokud cukroví zlehka nezrůžoví. 

Slepte marmeládou. Můžete naplnit zipový sáček a špičku ustřihnout. Pracovat jako při zdobení dortu. Je to rychlejší než natírání nožem. Je lepší nenanášet marmeládu až k okrajům, trochu se rozteče a na závěr raději vyplnit očko.

Tip:

Odkrojky znovu neválím kvůli zapaření těsta a následnému deformování tvarů. Naplním košíčky. Peču na 180°C 12 minut. Otočím těstem dolů a zeshora přikryji utěrkou namočenou ve studené vodě. Dobře se vyklopí vystydlé. Tento tip mám z pečení bábovky. 

OŘECHOVÉ RECEPTY

ZDRAVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY


Charakteristika:

Na internetu jsem našla zajímavý tip jak ušetřit množství cukru pro obalení. 2/3 cukru nahradit kokosovou moukou. Zkusila jsem a za mě rozhodně super nápad. :) 
Co se stane, když nepoužijete na pečení moučkový cukr? Odpověď zní: Nic. Cukroví se povede. Ušetříte mnoho kalorií a prospějete svému zdraví. Proč?
Cukr způsobuje překyselení organismu, které tělo musí vyrovnávat, čímž se vyčerpává.
Jeho konzumace ovlivňuje hormony chutě a hladu (ghrelin a leptin), jelikož vysoká glykemická nálož ve výsledku způsobí v těle pocit vyhladovění.
Kolísání hladiny cukru může za únavu během dne.
Jídlo s vysokým GI podporuje rychlejší ukládání do omezených zásob rychlé energie (ve svalech a játrech). Když se naplní, játra metabolizují sacharidy na tuky. Sacharidy tělo potřebuje, ale stačí mu méně než je v bílém cukru.
Řešení nabízí sirup z kořeně čekanky (čekankový sirup). Má o polovinu méně kalorií a o 65% nižší glykemický index než cukr. Nedělá v těle neplechu. 

Suroviny: 

  • 150 g hladké špaldové mouky

  • polévková lžíce čekankového sirupu (23 g)

  • 50 g mandlové mouky (neodtučněné)

  • 100 g povoleného másla (ne rozpuštěného)

  • žloutek

  • lžička citronové kůry

  • mletý vanilkový lusk nebo vyškrábaná semínka z lusku 

  • kokosová mouka a moučkový cukr na obalení (cukr není nutný vůbec, ale když jsou ty Vánoce...:))

Postup:

Vše vyšleháte ručním šlehačem, necháte odpočinout, vyválíte válečky, nakrájíte stejně dlouhé "hady" a už stačí jen obalit.

Všechny suroviny šlehejte ručním šlehačem s metličkami na pomalé otáčky. Za chvilku se vytvoří drobenka, kterou stačí rychle zpracovat rukama. Těsto dlouho nemačkejte, zapařuje se tím a po upečení se rozpadá. Zabalte do sáčku a vložte do lednice. Lepek v těste se potřebuje rozležet, aby se netrhalo při válení. Nejlepší je připravit den předem.

Těsto z lednice nechte povolit, vyválejte válečky a nakrájejte na stejně dlouhé kousky. Konce zaoblete a při přenášení na plech vyložený pečícím papírem ohněte do podkovy.

Pečte na 180°C 12 minut. Hotové teplé rohlíčky obalte ve směsi kokosové mouky a cukru. Nechte uložet alespoň do druhého dne, aby kokosová mouka natáhla vlhkost, jinak je dusivá. :)



OŘECHOVÉ RECEPTY

MANDLOVÁ OMELETA


Charakteristika:

Snadná a výživná snídaně či svačina s mandlovou moukou, která se dá obměňovat podle chuti. V receptu jsem použila vařenou brokolici a baby špenát.

Suroviny:

  • 200 g uvařené brokolice

  • 6 vajec

  • 50 ml mléka

  • 50 g mandlové mouky

  • 50 g sýra (například nastrouhaná mozzarella nebo gouda)

  • 50 g špenátových listů

Postup:

1) Vejce smíchat s mlékem a moukou,

2) vlít na nepřilnavou pánev vhodnou do trouby,

3) po minutě opékání nasypat špenát, brokolici a sýr,

4) dát na 20 min na 180°C do trouby,

5) nechat trochu vystydnout, aby vejce ztuhla a omeleta se netrhala.

Hotovo. Přeji dobrou chuť.

OŘECHOVÉ RECEPTY

OŘECHOVÉ PUSINKY


Charakteristika:

Křehké pusinky z bílků, lískových oříšků, oslazené čekankovým sirupem.

Suroviny:

  • 100 g bílků

  • 2 polévkové lžíce čekankového sirupu

  • 100 g mletých lískových oříšků nebo lískoořechové mouky

Postup: 

Bílky vyšlehejte do sněhu, přišlehejte čekankový sirup a vmíchejte oříšky. Pomocí cukrářského sáčku stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Sušte na 90 °C na horkovzduch 30 minut. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Dobrou chuť!

OŘECHOVÉ RECEPTY

POHANKOVÉ OŘECHOVÉ TYČINKY


Charakteristika:

Tyčinky z lískových ořechů, s minimem tuku, naplněné tvarohem s medem. Pohanka podpoří pružnost a zdraví kůže, tvaroh se postará o prospěšný mikrobiom střev a med podpoří vaši imunitu. Tyčinky se krájí z upečeného a potřeného plátu až další den.
Pohanka obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny. Zajímavé jsou účinky rutinu (vitaminu P), které ocení především ženy během svých dnů, protože kulantně řečeno zmírňuje průběh očistného procesu. Pomůže všem, protože posiluje stěny cév a tím působí preventivně proti popraskaným žilkám.


Suroviny na těsto:

  • 3 vejce

  • polévková lžíce kokosového oleje

  • polévková lžíce čekankového sirupu

  • polévková lžíce horké vody

  • lžička citronové kůry

  • 40 g mletých lískových ořechů do těsta + 40 g na posypání

  • 70 g pohankové mouky

  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva

  • špetka soli

Suroviny na náplň:

125 g měkkého tvarohu ve vaničce

125 g tvarohu z celofánu

polévková lžíce medu

Postup: 

Vejce vyšlehejte se špetkou soli a citronovou kůrou do pěny. Přidejte horkou vodu, čekankový sirup a ještě 2 min šlehejte. Potom zlehka vmíchejte pohankovou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a ořechy.

Těsto rozprostřete na menší plech a pečte 20 min na 200 °C. Upečené a vychladlé těsto potřete směsí tvarohu a medu. Potřený plát rozkrojte napůl. Pláty spojte a nahoře posypte ořechy. 

Uložte do druhého dne do lednice. Potom krájejte přibližně stejně velké tyčinky. Dobrou chuť!


OŘECHOVÉ RECEPTY

CELOZRNNÉ PUDINKOVÉ MINI VĚNEČKY


Charakteristika:

Rychlé pudinkové věnečky k odpolední kávě. Suroviny mi vyšly na 15 ks o průměru cca 5 cm. Příprava možná vypadá složitě, ale vůbec se toho nebojte. Těsto i krém jsem stihla než se děti nasnídaly a zbytek jde taky rychle, když nejste perfekcionisté. :) Jinak by asi nejdéle trvalo nastříkat stejně velká a hezky kulatá kolečka.

Suroviny na 15 ks mini věnečků o průměru cca 5 cm:

  • 130 ml vody

  • polévková lžíce kokosového oleje 

  • špetka soli

  • 90 g celozrnné špaldové mouky

  • 2 vejce velikosti M

Suroviny na náplň:

  • 1 vanilkový pudink

  • 250 ml mléka

  • 5 rovných polévkových lžic bílého jogurtu

  • 5 polévkových lžic mandlové mouky

  • polévková lžíce čekankového sirupu

Postup:

Odpalované těsto:

Do vroucí osolené vody přimíchejte mouku a 2 minuty různě převalujte, aby se těsto propařilo. Nechte vystydnout a pomocí šlehače nebo ponorného mixéru přišlehejte vejce. 

Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte pomocí cukrářského sáčku kroužky. Pečte na 200 °C 20 minut. 

Náplň:

Pudink připravte podle návodu, jen místo 500 ml mléka použijte 250 ml. Při vaření se nelekněte až se začnou dělat hrudky. Pouze odstavte a dál míchejte. Vznikne hladká směs. Po uvaření vmíchejte jogurt, sirup a mandlovou mouku. Nechte vychladit.  

Dokončení:

Upečené věnečky rozkrojte a naplňte krémem. Dobrou chuť!


OŘECHOVÉ RECEPTY 

MAKOVÝ KOLÁČ

NA PLECH BEZ KYNUTÍ 

Charakteristika:

Špaldový koláč bez kynutí s náplní z máku a hrušek; ochucená perníkovým kořením, kterou spojuje lněná mouka (mám z drogerie DM).
Spousta vápníku, minerálů a bílkovin pro mlsání bez výčitek. Srdíčko bylo vytvořené velkým vykrajovátkem na perníčky. 

Suroviny na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce

  • 100 ml mléka

  • 40 g rozpuštěného másla

  • vejce

  • 300 g pohankové celozrnné mouky

  • kypřící prášek do pečiva

  • 2 polévkové lžíce datlového sirupu 

Suroviny na náplň:

  • 200 g mletého máku

  • 200 ml horkého mléka 

  • 200 g nastrouhaných hrušek (2 ks)

  • 3 polévkové lžíce medu

  • 2 polévkové lžíce lněné mouky

  • 2 čajové lžičky perníkového koření 

Postup na náplň:

Do rendlíku dejte vařit mléko s kořením, promíchejte s mletým mákem a hruškami nastrouhanými najemno. Zahustěte lněnou moukou. Lněné semínko bude postupně natahovat mléko a mák s hruškami spojí.

Postup na těsto:

V míse smíchejte tvaroh s datlovým sirupem, mlékem a vejci. Ručním šlehačem se spirálovými metličkami zašlehejte mouku, máslo a kypřící prášek do pečiva. 

Těsto rozprostřete namočenýma rukama ve vodě (nelepí se) na pekáček vyložený pečícím papírem.

Na těsto pomocí cukrářské karty rozprostřete vrstvu máku.

Pečte cca 40 minut na 200°C. Opět mi malý záškodník vypínal troubu, takže čas odhaduji. 🙂 Dobrou chuť!

OŘECHOVÉ RECEPTY

TŘÍBAREVNÝ KAŠTANOVÝ POHÁR


Charakteristika:

Probiotický pohár ze tří vrstev jogurtu. :) Tmavou vrstvu tvoří kakao a karob, béžovou jedlé kaštany s ovocnou přesnídávkou a bílou čistý jogurt. Barevné vrstvy jsou doplněné chia semínky. Po namočení se okolo semínka vytvoří gelová vrstva, která ulehčuje trávení. Pokud byste chtěli využít minerály z chia semínek, bylo by potřeba je namlít. Nahoru jsem nasypala křupavé müssli. Hodila by se ještě víc skořicová šlehačka, ale nebyla doma a už jsem měla na tu dobrotu chuť. 

Suroviny na 1 pohár:

Bílá vrstva:

  • 100 g bílého jogurtu

Kakaová vrstva:

  • 200 g bílého jogurtu

  • 2 polévkové lžíce chia semínek

  • čajová lžička kakaa

  • čajová lžička karobového prášku

  • osladila jsem datlovým sirupem

Béžová vrstva:

  • 100 g koupených kaštanů (v postupu uvádím i recept na přípravu domácích)

  • 2 polévkové lžíce chia semínek

  • 100 g bílého jogurtu

  • 100 g dětské švestkové přesnídávky nebo rozmixovaná dužina z čerstvých švestek (lepší, ale pracnější)

  • osladila jsem čekankovým sirupem

Postup: 

Smíchejte suroviny na každou vrstvu zvlášť a navrstvěte do sklenice nebo průhledné misky. 

Kaštany jsem koupila, ale jedlé kaštany se dají nasbírat a úpect nebo uvařit:

Postup na domácí pečené kaštany:

Kaštany nařízněte na vypouklé části do kříže. Nářez by měl být hluboký půl centimetru a dlouhý 2 cm. Namočte na pár minut do horké vody. Před pečením osušte.

Připravené kaštany dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 200°C přibližně 10 minut.

Lehce vychladlé kaštany oloupejte.

Postup na domácí vařené kaštany:

Kaštany nařízněte na vypouklé části do kříže. Nářez by měl být hluboký půl centimetru a dlouhý 2 cm. Vařte 10 min a ještě teplé oloupejte.

OŘECHOVÉ RECEPTY

JOGURT STRACCIATELLA

S MANDLOVÝMI SRDÍČKY

Charakteristika:

Jogurt s drcenými kakaovými boby (nibsy) bez cukru se zdravým kakaovým marcipánem. Rychlá a zdravá dobrota. 

Suroviny na 1 porci:

  • 200 gramů bílého jogurtu

  • polévková lžíce kakaových nibsů (drcené kakaové boby)

  • čekankový sirup na oslazení

Mandlová srdíčka:

  • 20 g mandlové mouky 

  • čajová lžička kakaa

  • 2 rovné čajové lžičky kukuřičné hladké mouky

  • čajová lžička datlového sirupu

  • 2 čajové lžičky vody

Postup:

Jogurt smíchejte se zdravým slazením a kakaovými nibsy. 

Všechny suroviny na mandlová srdíčka smíchejte dohromady. Vznikne těstíčko s konzistencí marcipánu. Vyválete ho mezi přeloženým pečícím papírem nebo igelitem, abyste ho nemuseli podsypávat. Vykrojte srdíčka. 

Už zbývá jen naservírovat. Dobrou chuť!


OŘECHOVÉ RECEPTY 

KAŠTANOVÁ POLÉVKA 


Charakteristika:

Extra rychlá polévka z koupených pečených kaštanů, mléka, skořice a zázvoru. V podzimním sychravém období zahřeje a dodá energii po procházce. Do receptu napíšu postup, kdybyste si chtěli upéct domácí jedlé kaštany.

Suroviny na 2 porce:

  • 100 g koupených pečených kaštanů

  • 300 ml mléka

  • lžička ceylonské skořice

  • špetka mletého zázvoru nebo nastrouhaný čerstvý zázvor podle chuti

  • špetka soli

  • zakysaná smetana k podávání

  • datlový sirup na ozdobení


Postup:

Všechny suroviny rozmixujte v mixéru a polévku prohřejte. 

Postup na domácí pečené kaštany:

Kaštany nařízněte na vypouklé části do kříže. Nářez by měl být hluboký půl centimetru a dlouhý 2 cm. Namočte na pár minut do horké vody. Před pečením osušte.

Připravené kaštany dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 200°C přibližně 10 minut.

Lehce vychladlé kaštany oloupejte.

Postup na domácí vařené kaštany:

Kaštany nařízněte na vypouklé části do kříže. Nářez by měl být hluboký půl centimetru a dlouhý 2 cm. Vařte 10 min a ještě teplé oloupejte.



OŘECHOVÉ RECEPTY

BANÁNOVÝ POHÁR

S ČOKOLÁDOU 


Charakteristika 

Banán s čokoládou pohladí vaše chuťové pohárky a dodá energii do náročného dne. Jedná se o velmi zdravou a výživnou snídani nebo svačinku. Během redukční diety není vyloučená - obsahuje zdravé tuky a spoustu vitaminů a minerálů, pouze omezte množství kvůli kalorické hodnotě banánu a kakaových bobů. 

Přínosy

Kakaové boby zlepší vaši náladu díky aktivaci serotoninu a pomohou z vašeho těla odvést toxické látky. Zlepší mikrocirkulaci, sníží krevní tlak i špatný cholesterol.

Banán zlepší náladu a koncentraci díky vitamínům skupiny B a hořčíku

Suroviny 

  • 30 g kakaových bobů (nohou být celé i drcené)

  • 15 g mandlí (mohou být celé i sekané)

  • polévková lžíce karobového prášku

  • 2 lžičky holandského kakaa

  • 180 ml horkého mléka

  • 4 polévkové lžíce lněných semínek

  • 2 lžičky medu

  • zralý banán 

Postup 

Kakaové boby a mandle 2 min opražte na pánvi, aby se rozvinula jejich vůně a chuť.  Promíchejte s kakaem, karobem a rozmixujte se 180 ml horkého mléka. Přimíchejte lněná semínka a nechte 15 min nabobtnat. Na závěr promixujte s banánem a medem. Lněná semínka je lepší také trochu rozmixovat - narušit obal, abyste je využili jako zdroj vitamínů a minerálů. Pokud jsou vcelku, poslouží pouze jako vláknina.

OŘECHOVÉ RECEPTY 

OŘÍŠKOVÁ

LEDOVÁ KÁVA


Charakteristika 

Ať už se chcete vyšvihnout před návštěvou nebo se odměnit za všechnu dřinu, ledová káva s mlékem z lískových oříšků potěší vaše chuťové pohárky a osvěží každou buňku v těle (pocitově rozhodně!). U návštěvy raději ověřte, že není alergická na ořechy.

Datlový sirup kávě dodá příjemnou sladkost a pokud jím ozdobíte sklenice zevnitř těsně před podáváním, vytvoříte umělecké dílo. Můžete nastříkat svislé pruhy nebo vytvořit vlnky po obvodu - fantazii se meze nekladou. Jen je důležité pracovat rychle a ihned podávat. Káva může být připravená samozřejmě předem. Mňam!

Suroviny

  • 100 g předem namočených lískových ořechů

  • 3 hrnky vody

  • 200 ml "Turka" nebo Espressa

  • led

  • datlový sirup

Postup 

Uvařte kávu a nechte ji vystydnout.

Ořechy namočte, aby nad nimi bylo alespoň 2,5 cm vody. Jak budou nasávat, vody bude ubývat. Nechte je namočené alespoň 2 hod. Pokud je necháte přes noc, půjdou lépe namixovat. Slijte vodu a zalijte 3 hrnky nové vody (ta z namáčení by mohla být hořká) Rozmixujte a přeceďte přes husté síto. Drť uschovejte do jiného receptu nebo zamražte - je škoda ji vyhodit, ale v nápoji by někomu mohla vadit.

Pokud jste uvařili mletou kávu, přeceďte ji.

Jestli máte mixér na led, využijte toho a led rozmixujte s oříškovým mlékem a kávou. 

Můžete ozdobit sklenici zevnitř datlovým sirupem nebo karamelem. To udělejte až těsně před podáváním, protože se rozpouští.

Máte hotové kávové osvěžení s příchutí lískových oříšků. 

OŘECHOVÉ RECEPTY 

PALAČINKY

PRO KRÁSU 


Charakteristika 

Super zdravé palačinky z kešu a špaldové mouky, doplněné o drobenku z kakaových bobů a mandlí, s čokoládovo-banánovou náplní a kokosovou šlehačkou. Tak může chutnat dieta. 

Přínosy 

Kakaové boby zlepší vaši náladu díky aktivaci serotoninu a pomohou z těla odvést toxické látky. 

Karatenoid luten z kešu prospěje vašemu zraku. Kyselina laurová z kokosu zvýší obranyschopnost.

Banán zlepší náladu a koncentraci díky vitamínům skupiny B a hořčíku. Lněné semínko zajistí průchodnost střev.

Večer předem namočte kokos do mléka. Připravte si na roztírání palačinek cukrářskou kartu - těsto má krémovou konzistenci a proto se samo nerozlije. Otáčí se při opékání dobře. 

Suroviny na 6 ks palačinek: 

  • 70 g rozmixovaných kešu 

  • 150 g špaldové mouky

  • 300 ml mléka 

  • vejce od šťastných slepiček 

Do mléka zašlehejte všechny zbylé suroviny. Těsto má krémovou konzistenci a je potřeba rozretřít na pánvi např. cukrářskou kartou. Pozvolna opékejte a až bude zeshora vidět, že je palačinka zatažená, obraťte ji a opečte z druhé strany. Podebírá už se lehce.

Suroviny na posyp

  • 80g kakaových bobů (mohou být vcelku i drcené)

  • 40 g mandlí (mohou být vcelku i nasekané)

  • 2 lžíce karobu

  • 2 lžíce javorového sirupu 

  • polévkovou lžíci kokosového oleje 

Kakaové boby a mandle nasucho 2 min opražte, aby se rozvinula jejich vůně a chuť. Přimíchejte karob, javorový sirup a kokosový olej. Ještě společně prohřejte. Směs bude připomínat kakaovou drobenku. Část jí použijete do náplně. Nenechávejte vychladnout - je potřeba horká.

Suroviny na náplň 

  • 2 lžíce horkého posypu

  • 2 lžičky holandského kakaa

  • 180 ml horkého mléka

  • 4 polévkové lžíce lněných semínek

  • 2 lžičky medu

  • zralý banán 

Dvě lžíce posypu z receptu výše promíchejte s kakaem a rozmixujte se 180 ml horkého mléka. Přimíchejte lněná semínka a nechte 15 min nabobtnat. Na závěr promixujte s banánem a medem 

Suroviny na kokosovou šlehačku

  • 45 g kokosu

  • 125 ml mléka 

Mléko s kokosem promíchejte. Nechte namočené nejlépe přes noc a ráno rozmixujte. 

OŘECHOVÉ RECEPTY 

PERNÍK

ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

Charakteristika 

Perník ze špaldy s minimem cukru je hutnější konzistence. S bílým jogurtem navrch však chutná skvěle a bez výčitek! Pokud kokos a lněná semínka předem namočíte do odměřeného mléka, bude hezky vláčný.

Přínosy 

Mastné kyseliny v kokosu vám pomohou při hubnutí. Rychle se metabolizují a místo uložení se spálí jako energie. Špaldová mouka prospěje obsahem bílkovin při tvorbě svalů. Lecitin z vajec a vitamin B12 z mléka podpoří vaši paměť a zlepší soustředění. Antioxidanty z rozinek začnou z těla odvádět škodlivé látky. Lněná semínka poskytnou tělu vápník a hořčík pro zdravé kosti. Pokud je předem namočíte, budou stravitelnější. Selen z rozinek bojuje proti vráskám a kyselina linolová působí blahodárně na pokožku.

Suroviny

  • 250 g špaldové mouky

  • kypřící prášek do pečiva

  • vrchovatá lžíce perníkového koření

  • 20 g karobu

  • 10 g holandského kakaa

  • 2 lžíce kokosového cukru

  • 60 g strouhaného sušeného kokosu

  • 30 g lněných semínek

  • 40 g rozinek

  • 70 g másla

  • 2 vejce od šťastných slepiček

  • 200 g jogurtu

  • 250 ml mléka 

Postup

Kokos a lněná semínka namočte předem do mléka, aby byl perník vláčný.

Smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte mléko, jogurt, vejce a rozpuštěné máslo. Promíchejte šlehačem a vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem.  Použila jsem pekáč o rozměrech cca 25x19.

Pečte na 175 °C přibližně 30 min. Čas berte orientačně - naše trouby mohou péct trochu odlišně.

 Hotovo. Můžete si začít pochutnávat bez černého svědomí.


OŘECHOVÉ RECEPTY 

KŘUPAVÉ MÜSLI 


Charakteristika

Už nikdy si nebudete chtít koupit müsli v obchodě. Během pár minut smícháte, vložíte do rozehřáté trouby a za 15 min vyndáte křupavou a voňavou dobrotu oslazenou  zdravým javorovým sirupem nebo medem. S poměrem surovin si hlavu nelamte. Ořechy podpoří pocit pohody, dodají výživu pro vaše svaly a zlepší soustředění. 

Suroviny

  • 100 g ovesných vloček (použila jsem jemné vločky, ale mohou být i celé nebo kombinace)

  • lžička ceylonské skořice

  •  70 ml javorového sirupu (nebo 2 lžíce medu+ lžíce kokosového oleje)

  • 80 g směsi nepražených ořechů podle chuti (v mém receptu jsou mandle, kešu a pekanové)

  • 3 lžíce semínek

  • 2 lžíce hrozinek namočených předem do vody (nebo rumu 🙂 ), aby se nepálily

Postup 

Ořechy nejprve nasekejte. Můžete je zavřít do pevného sáčku a párkrát převálcovat válečkem nebo opatrně naklepat hladkou stranou paličky. Promíchejte všechny suroviny v míse a dejte péct na 180 °C na 15 min. V polovině doby promíchejte, aby se vločky pekly rovnoměrně. Nakonec uschovejte do vzduchotěsné nádoby a uložte hluboko do spíže. Je to taková dobrota, že není vůbec dobrý nápad nechávat si ji na dobře dostupném místě. Naprosto jednoduché a přitom vynikající! Používejte jako posypku na tvaroh nebo jogurt. 

OŘECHOVÉ RECEPTY

MANDLOVÉ

CHAI LATTE 


Charakteristika

Užijte si chvilku pro sebe s teplým mandlovým mlékem doplněným černým čajem, zázvorem a skořicí. Mandle se postarají o vaši pleť, skořice a zázvor prohřejí tělo, zrychlí metabolismus a podpoří libido. Černý čaj sníží hladinu cukru v krvi a zvýší vaši bdělost.

Tento recept není autorský. Pochází z moc hezké knihy Polévkový detox [Angela Blatteis].

Suroviny

  • voda

  • 100 g celých mandlí

  • černý čaj

  • zázvor

  • skořice

Postup 

100 g mandlí zalijte vodou a nechte alespoň 2 hod odpočívat. Ideálně přes noc. Potom vodu slijte a vložte do mixéru.

Přidejte 3 hrnky vody a rozmixujte. Přeceďte a hrubou část použijte do jiného receptu nebo zamrazte.

Výsledné mandlové mléko zahřejte (už samotné je výborné). Nechte v něm vylouhovat černý čaj a doplňte skořicí a zázvorem.

OŘECHOVÉ RECEPTY 

KOKOSOVÉ KULIČKY BEZ MÁSLA 


Charakteristika

Máte neodolatelnou chuť na Raffaello, ale nepotřebujete si tvořit tukové zásoby? Honí vaše děti mlsná a chutná jim rýžová kaše? Potom vás potěší tyto rychlé a jednoduché kuličky z rýže a kokosu. Můžete je vytvořit i bez javorového sirupu a ušetřit kalorie, ale byla by škoda tak cenný zdroj vitamínů a minerálů vynechat. 

Suroviny na 40 ks:

  • 150 g jasmínové rýže

  • 100 strouhaného sušeného kokosu

  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje

  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu

  • na obalení: 2 lžíce mandlové mouky a 4 lžíce kokosu

Postup

Rýži uvařte ve vodě doměkka. Přebytečnou vodu sceďte a horkou rýži rozmixujte s kokosem. Není nutné mixovat celou směs úplně dohladka. Stačí zhruba z poloviny, aby se suroviny lépe spojily.

Přimíchejte javorový sirup a kokosový olej.

Z vlažné (nebo studené) směsi tvarujte kuličky. Na odměření dobře poslouží namočená čajová lžička do vody. Tvarování jde stejně dobře jako u máslových kuliček.

Kuličky obalte ve směsi mandlové mouky a strouhaného sušeného kokosu. Pokládejte na plech a dejte zatuhnout do lednice.

OŘECHOVÉ RECEPTY 

MANDLOVÁ KOLEČKA

S MERUŇKAMI 


Charakteristika 

Potřebujete ráno nebo dopoledne pořádnou dávku energie, ale nechcete sahat po průmyslově vyráběných a přeslazených müsli tyčinkách, které často obsahují přidané nasycené tuky? 
Nepečená kolečka dodají vašemu tělu potřebnou energii. Vysoký podíl bílkovin a vlákniny udrží delší pocit sytosti. 
Jako významný bonus vykouzlí zdravý vzhled pokožky, protože betakaroten z meruněk aktivuje tvorbu vitaminu A, jež reguluje tvorbu mazu a vitamin E z konopných semínek a mandlí zklidní záněty v kůži. 

Suroviny na 30 ks:

  • 150 g čerstvých zralých meruněk 

  • 100 g mandlové mouky 

  • 10 ks sušených meruněk 

  • 20 g slunečnicových semínek 

  • 20 g konopných semínek + 4 lžíce na obalení 

  • 50 g kuskusu

  • polévková lžíce medu 

  • 2 lžíce ovesných vloček 

  • rozinky na ozdobu 

Postup

Kuskus připravte podle návodu na obalu - pravděpodobně na 2 díly kuskusu přijde 1 díl horké vody.

Sušené meruňky nakrájejte na menší kousky a rozmixujte s čerstvými meruňkami. Recept obsahuje oba druhy, protože sušené poslouží jako "lepidlo", aby šly kolečka lépe tvarovat.

Promíchejte kuskus se všemi zbylými surovinami. 

Tvořte kuličky a obalujte je v konopných semínkách. Pokládejte na talíř. Až budou kuličky hotové, zlehka a pomalu (aby nepopraskaly) vmáčkněte doprostřed rozinku. Uložte vychladit do lednice a můžete si na nich za chvíli pochutnat.

OŘECHOVÉ RECEPTY

CITRONOVÁ MÜSLI SRDÍČKA S MEDOVOU NÁPLNÍ


Charakteristika:

Müsli srdíčka bez přidaného tuku naplněná medem ochuceným tvarohem. Zdravější varianta kupovaných müsli tyčinek potěší všechny, kdo se chtějí vyhnout rafinovanému cukru a mají rádi spojení medu a citronu. 

Suroviny na 20 srdíček (40 ks bez slepení):

  • 50 g dužiny z citronu (1 kus citronu)

  • 70 g kešu mouky

  • 4 ks sušených meruněk

  • 4 sušené datle bez pecky

  • 150 g jemných ovesných vloček

  • Polévková lžíce medu

  • kůra z 1/2 BIO citronu

  • 100 g jogurtu

  • vejce

Suroviny na náplň:

  • 250 g tvarohu z alobalu

  • 2 polévkové lžíce medu


Postup přípravy sušenek:

Citron omyjte a z 1/2 ostrouhejte kůru najemno. Zbytek kůry odkrájejte a dužinu rozmixujte s jogurtem, vejci a medem co nejvíce dohladka.

Meruňky a datle nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s vločkami a moukou.Přilejte rozmixovanou směs. Vše promíchejte.

Těsto vyválejte na 2-3 mm mezi dvěma pečícími papíry. Bez horního dílu to moc nejde, protože by se vám těsto lepilo na váleček. Takto úplně bez problému. Horní papír před pečením sundejte. Pečte 15 min na 200°C.

Sundejte s pečícím papírem mimo plech, ať se nespálíte a vykrajujte ještě zatepla (než plát ztuhne) srdíčka. Je potřeba přitlačit a trochu zašoupat ze strany na stran. Nejde to tak dobře jako s měkkým těstem, ale jde to bez větší námahy.

Postup přípravy náplně:

Rozmíchejte tvaroh s medem a naplňte srdíčka. Práci si ulehčíte se zipovým sáčkem, který naplníte náplní, uzavřete a ustřihnete růžek. Jde to mnohem rychleji než natírání.